“Κατάργηση του δημοσίου ελέγχου, ακραία υποβάθμιση του περιβάλλοντος το αναπτυξιακό όραμα της ΝΔ”
Για «ένα ακόμη νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση βασικών δημόσιων λειτουργιών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και την συγκεντροποίηση της τεχνικής δραστηριότητας σε λίγους μεγάλους ομίλους» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, «αντί να είστε σε συναγερμό για την θωράκιση του ΕΣΥ, την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και την στήριξη της κοινωνίας».
«Καταργείτε τον δημόσιο έλεγχο στην ποιότητα και το κόστος των δημόσιων έργων, εκχωρώντας την επίβλεψη στους ιδιώτες και αυξάνετε τα όρια των απευθείας αναθέσεων και των συμβάσεων που δεν απαιτούν δημοσιοποίηση» υπογράμμισε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι «η ίδια αρμόδια Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κρούει τον κώδωνα για αυτές τις διατάξεις». Και αντιπαρέβαλλε: «Στο υπαρκτό πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, εμείς απαντήσαμε με ένα τριετές πρόγραμμα προσλήψεων 1500 επιστημόνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την περίοδο 2019-2021, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και κατόπιν καταγραφής των αναγκών». «Δυστυχώς και αυτό το σημαντικό πρόγραμμα το πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Ως μέρος της συνολικής σας προσπάθειας να αποκλειστούν από την αγορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με αυτό το νομοσχέδιο δυσχεραίνετε σημαντικά την δυνατότητά τους να διεκδικήσουν βιώσιμα την εκτέλεση ενός δημόσιου έργου ή προμήθειας» υπογράμμισε ο τομεάρχης, επισημαίνοντας ότι «έχετε αφήσει αναξιοποίητη και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του χρηματοδότη των ΜμΕ, για την οποία εγκαθιδρύετε ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό, διοικητικοκεντρικό, εξουσιαστικό σύστημα » ενώ «δεν έχετε ενεργοποιήσει ούτε τις μικροχρηματοδοτήσεις που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που τις περιμένουν πώς και πώς οι ΜμΕ».
Στο μεταξύ ο τομεάρχης κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για «κατάργηση των απαράδεκτων διατάξεων Κεραμέως που εξισώνουν τις πενταετείς σπουδές στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση με ολιγοετή φοίτηση σε ιδιωτικά κολλέγια» και «την πρότασή μας να καταστούν αφορολόγητες, ακατάσχετες και ασυμψήφιστες οι ενισχύσεις των επιχειρήσεων από τις περιφέρειες».
Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης ζήτησε εξηγήσεις για την «αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής, με την οποία τινάζεται στον αέρα το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες» κάνοντας λόγο για «επιβράβευση της παρανομίας». «Συνεχίζετε την ακραία υποβάθμιση του περιβάλλοντος «παρακάμπτοντας ακόμη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο όνομα ενός παρωχημένου και χρεοκοπημένου μοντέλου υποτιθέμενης «ανάπτυξης» χωρίς κανόνες που αντιμετωπίζει τους φυσικούς πόρους ως λάφυρο των οικονομικά ισχυρών» κατέληξε.